Proste ciacho ze śliwkami

ucierane ze śliwkami 03 ok kopia

Składniki:

1kg dojrzałych śliwek
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250g margaryny
1 szklanka cukru pudru
6 jajek
skórka starta z 1 cytryny
¼ łyżeczki soli
4 łyżki kwaśnej śmietany

lukier:
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

Przepis

PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26-28cm lub prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia.
Śliwki przekrajamy na pół i usuwamy z nich pestki. Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o małych oczkach.

ROBIMY CIASTO
W dużej misce łączymy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, a następnie wszystko razem przesiewamy.
W osobnej misce, a najlepiej makutrze, ucieramy za pomocą miksera miękką margarynę z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Wciąż ucierając, dodajemy stopniowo po jednym jajku i łączymy wszystko, aż uzyskamy gładką konsystencję. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy mamy pewność, że masa nam się nie zwarzy. Następnie dorzucamy skórkę cytrynową oraz sól i łączymy krótko z ciastem. Teraz w czterech-pięciu partiach dosypujemy wymieszane mąki i łączymy z masą maślaną, stale miksując, dopóki nie pozbędziemy się wszystkich grudek mąki. Na samym końcu dodajemy śmietanę i rozmiksowujemy przez chwilę w cieście, aby odrobinę je rozrzedzić.
Ciasto przekładamy do przygotowanej uprzednio formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Zostało nam już tylko wyłożyć na jego powierzchni śliwki, pamiętając, aby układać je skórką do dołu (w przeciwnym razie śliwki puszczą w głąb ciasta soki i zakalec murowany… o ile w ogóle nie opadną na samo dno).

PIECZEMY CIASTO
Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 50-65 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości śliwek, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 50 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty.
Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie.

LUKRUJEMY CIASTO
Do miseczki wsypujemy cukier puder i rozcieramy go metalową łyżką z sokiem cytrynowym. Gdy połączą się w białą, gęstą masę, natychmiast polewamy nią przestudzone ciasto. Lukier cytrynowy doskonale komponuje się smakowo ze śliwkami.

ucierane ze śliwkami 27 ok kopia

ucierane ze śliwkami 36 ok

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s