Placek ucierany z brzoskwiniami

placek z brzoskwiniami 10 ok

Składniki:

3-5 świeżych brzoskwiń
250g margaryny do pieczenia
4 jajka
1 szklanka cukru
1 opakowanie (16g) cukru wanilinowego
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do oprószenia

Przepis

PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Dużą, prostokątną formę (około 22 x 30cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Brzoskwinie obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w półksiężyce lub grubą kostkę.

ROBIMY CIASTO
Margarynę topimy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Odkładamy mikser i łapiemy w dłoń szpatułę lub drewnianą łychę. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy delikatnie, aby nie zniszczyć efektu napowietrzenia, gdyż wtedy ciasto będzie mniej puszyste. Gdy składniki połączą się ze sobą, a grudki mąki znikną, dolewamy płynną margarynę i znów mieszamy wszystko na gładką masę.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Zostało nam już tylko wyłożyć na jego powierzchni cząstki brzoskwiń.

PIECZEMY PLACEK
Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na 50-60 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości brzoskwiń, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 50 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty.
Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s