Muffiny kawowo-czekoladowe

Puszyste, wilgotne muffiny. Połączenie kawa-cynamon-czekolada działa na mnie w sposób diabelski. Zapominam, że dieta… że późnym wieczorem, to może nie warto… że może boczki urosną, jeśli zjem siódmą sztukę pod rząd. Ja je po prostu pałaszuję.

muffiny kawowo-czekoladowe 184 ok kopia

Składniki (na ok. 15 sztuk):

składniki suche:
2 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej sypkiej
(kawę w granulkach wystarczy przetrzeć przez sitko)
¼ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki soli
2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
50g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)

składniki mokre:
125g masła
1 szklanka mleka
1 jajko
1 łyżka ekstraktu waniliowego


Przepis

1. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
Czekoladę siekamy.
2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kawę rozpuszczalną, cynamon, sól i proszek do pieczenia. Dokładamy posiekaną czekoladę i wszystko razem mieszamy.
3. Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Wraz z mlekiem wlewamy do drugiej miski. Wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt waniliowy, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.
4. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
5. Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut.


muffiny kawowo-czekoladowe 116 ok          muffiny kawowo-czekoladowe 122 ok

muffiny kawowo-czekoladowe 153 ok          muffiny kawowo-czekoladowe 137 ok

Muffiny gotowe i na tym możemy nasze pichcenie zakończyć. Świetnie smakują bez żadnych dodatków, ponieważ są wilgotne, puszyste i aromatyczne. Jeśli mamy ochotę na spotęgowanie czeko-efektu, możemy polać muffiny roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą lub przygotować ulubiony krem na bazie serka mascarpone, czy bitej śmietany.
Ja pałaszuję je na ciepło ze szklanką zimnego mleka.

muffiny kawowo-czekoladowe 171 ok          muffiny kawowo-czekoladowe 183 ok

muffiny kawowo-czekoladowe 193 ok kopia          muffiny kawowo-czekoladowe 197 ok kopia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s