Puszyste ciasto z owocami na białkach

To jedno z najprostszych, najlepszych i… najbardziej bezproblemowych ciast. Do jego upieczenia zawsze wykorzystuję białka, które zostały mi z przygotowywania ciasta kruchego oraz takich owoców, które akurat mam pod ręką. Mogą to być owoce z puszki, dowolne owoce leśne lub sezonowe. Najchętniej jednak piekę to ciacho z dodatkiem śliwek, jabłek i świeżo utłuczonego cynamonu.

091 proste ciasto na białkach 22 ok

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6-8 białek
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 i ½ szklanki mleka
1 szklanka oleju rzepakowego
1 jabłko oraz 10 śliwek (lub inne wybrane owoce)
1-2 łyżeczki cynamonu do oprószenia (najlepiej zmielić lub utłuc w moździerzu na świeżo 1 laskę, wtedy ciasto jest niezwykle aromatyczne)
płatki migdałów do posypania

091 proste ciasto na białkach 10

Przepis

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Prostokątną lub kwadratową formę wykładamy starannie papierem do pieczenia (u mnie forma ma wymiary 21x26cm).

Jabłko obieramy, wykrajamy z niego gniazdo nasienne i kroimy w półksiężyce.
Śliwki przekrajamy na pół i pozbawiamy pestek.
Jeśli używamy całej laski cynamonu, mielimy ją lub tłuczemy w moździerzu na pył.

Mleko podgrzewamy w rondelku (nie zagotowujemy!) i odstawiamy do przestygnięcia. Finalnie powinno być letnie.
Mąkę wsypujemy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Białka powinny być schłodzone w lodówce, gdyż wtedy mamy pewność, że ubijemy je na piękną, błyszczącą pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia kryształków (ok. 3 minuty). Odkładamy mikser i łapiemy w dłoń drewnianą łychę lub silikonową szpatułę.
Do piany wlewamy powoli letnie mleko oraz olej, cały czas mieszając delikatnie, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. Następnie stopniowo, partiami dodajemy mąkę i rozprowadzamy ją w masie. Gdy ciasto stanie się jednolite, przelewamy je do przygotowanej wcześniej formy i wyrównujemy powierzchnię.
Na wierzchu układamy wedle własnej fantazji jabłka i śliwki (ja zrobiłam to naprzemiennie), przy czym śliwki kładziemy skórką do dołu, aby nie zapadały się w cieście podczas pieczenia. Owoce oprószamy cynamonem i posypujemy płatkami migdałowymi.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 50-60 minut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od ilości użytych białek, rodzaju i ilości owoców, czy wielkości formy. Pod koniec pieczenia polecam zrobić test „suchego patyczka” – patyczek lub drucik wbity w środek ciasta powinien być czysty i suchy. Znak to, że ciasto jest upieczone.
Po wyciągnięciu z pieca, studzimy ciasto w formie przez co najmniej pół godziny. Po tym czasie możemy kroić i pałaszować, bo jak większość ciast najlepsze jest jeszcze ciepłe.

091 proste ciasto na białkach 01 ok

091 proste ciasto na białkach 23 ok

091 proste ciasto na białkach 53 ok

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s