Kruche babeczki z nektarynkami

Lekkie, orzeźwiające babeczki. Proste i szybkie w przygotowaniu, a zajadają się nimi wszyscy. Nie jest istotne, jaką ich ilość zdecydujecie się przygotować – 15 czy 45… i tak znikną natychmiast. Modyfikować ten przepis możecie na wiele sposobów, podle swojego smaku lub tego, co znajdziecie w lodówce. Kremowy serek zastąpić możecie z równym powodzeniem twarożkiem sernikowym, mascarpone lub jogurtem greckim. Jeśli chodzi o owoce, to nie ma absolutnie żadnych ograniczeń! Sezonowe, puszkowane, egzotyczne, czy z kompotu… Możecie także użyć więcej niż jednego ich rodzaju. Miłego kombinowania!

089 kruche babeczki z nektarynkami 106 ok

Składniki:

kruche ciasto:
300g mąki pszennej
200g zimnego masła
100g cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka
1 łyżka zimnej śmietany 18%

krem:
300g serka śmietankowego lub naturalnego (np. Almette, Twój Smak)
2 łyżki cukru pudru
3 nektarynki

dodatkowo:
kilka łyżek ulubionego dżemu, najlepiej kwaśnego (np. z owoców leśnych, aronii, malin)

Przepis

KRUCHE CIASTO

Mąkę, sól i cukier puder wysypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i całość siekamy nożem do momentu uzyskania swego rodzaju kruszonki. Robimy kopiec, a w nim dołek. Do dołka wrzucamy żółtka oraz śmietanę i jak najszybciej zagniatamy ciasto dłońmi. Ciasta nie wyrabiamy, po prostu łączymy składniki tak, aby powstała jedna zwarta masa. Chodzi o to, by niepotrzebnie nie podgrzewać ciasta w dłoniach, ani nie męczyć ugniataniem, inaczej nie będzie ciastem kruchym, ale zakalcowym gniotem. Zatem szybciutko formujemy kulę, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie rozwałkowujemy na blacie (można delikatnie oprószyć go mąką, aby ciasto nazbyt do niego nie przywierało), wykrawamy z niego kółka i wylepiamy foremki do babeczek. Każdy spód nakłuwamy dokładnie widelcem, aby ciasto nie uniosło się podczas pieczenia.

089 kruche babeczki z nektarynkami 020 ok

Tak przygotowane babeczki wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut. Powinny być zarumienione i wydawać przyjemny maślany zapach. Po upieczeniu pozostawiamy w foremkach na kilka minut, a następnie wyjmujemy babeczki z foremek (właściwie same z nich wyskakują) i całkowicie studzimy.

089 kruche babeczki z nektarynkami 047 ok

SEROWO-OWOCOWY KREM

Na początek zabieramy się za przygotowanie owoców. Nektarynki przekrawamy na pół, usuwamy z nich pestki i obieramy ze skórki. Jedną połówkę nektarynki kroimy w półksiężyce i odkładamy na bok – tymi cząstkami przyozdobimy wierzch babeczek. Resztę owoców kroimy w drobną kostkę.
Do miski wrzucamy serki, dodajemy cukier i miksujemy krótko na jednolitą masę (około 30 sekund). Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę nektarynki i rozmiksowujemy je przez chwilkę w masie, aby w miarę równo się rozłożyły i puściły odrobinę soku, rozrzedzając nieco serki (około 15-20 sekund).

Na wystudzone babeczkowe spody nakładamy po jednej łyżeczce dżemu i delikatnie rozprowadzamy, a następnie wypełniamy je po brzegi kremem. Można zrobić to łyżką lub przełożyć krem do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, jednak wtedy należy dopilnować, aby wybrana przez nas tylka miała duży otwór. Inaczej z pewnością zapcha się cząstkami owoców. Ja na swoje babeczki nałożyłam krem łychą i wyglądały naprawdę uroczo. Wierzch dekorujemy nektarynkowym półksiężycem.

089 kruche babeczki z nektarynkami 083 ok

089 kruche babeczki z nektarynkami 112 ok

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s