Tartaletki z bitą śmietaną i owocami

Uwielbiam przygotowywać ten deser! Jest ekspresowy w przygotowaniu (około 15 minut pracy!), nie wymaga pieczenia i przede wszystkim – jest lekki. Da się modyfikować na tysiąc sposobów i każdy może przygotować go z tego, co lubi najbardziej lub tego, co akurat znalazł w lodówce. Na spód nadadzą się właściwie każde ciasteczka, nawet te z kremem, a jeśli chcemy poszaleć ze smakami, możemy dodać także zmielone orzechy lub migdały. Zamiast dżemu możemy użyć ulubionej marmolady, frużeliny lub w ogóle pominąć ten składnik, natomiast śmietanę śmiało zastąpić możemy budyniem, kremowym serkiem, twarożkiem sernikowym lub chociażby kremem, który został nam w nadmiarze z przygotowanego tortu… Jeśli chodzi o owoce, to opcji jest tyle, ile istnieje owoców… cytrusy, owoce tropikalne, sezonowe, leśne… Całość posypać możemy cukrem pudrem, podprażonymi płatkami migdałowymi lub polać rozpuszczoną czekoladą, czy karmelem. Niechaj poniesie Was fantazja!

088 tartaletki z malinami i bitą śmietaną 46 ok

Składniki (na 4 tartaletki):

spód:
100g herbatników petit beurre (lub innych ciastek owsianych, kakaowych lub maślanych)
25g masła

4 łyżeczki ulubionego dżemu, najlepiej kwaśnego (z owoców leśnych, z czarnej porzeczki lub malinowego)

200g śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru

garść wybranych, ulubionych lub sezonowych owoców (np. malin, truskawek, kiwi, brzoskwiń)

Przepis

ROBIMY CIASTECZKOWE SPODY
Masło roztapiamy na małym ogniu i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. W tym czasie rozdrabniamy ciasteczka na piasek. Można zrobić to na dwa sposoby: wrzucić ciastka do miski i rozdrobnić blenderem, lub wrzucić do grubego woreczka i utłuc wałkiem (przy okazji można upuścić trochę emocji). Do pokruszonych ciastek dodajemy stopione masło i mieszamy wszystko razem, aby powstał mokry piasek. Powstałą masę ciasteczkową rozdzielamy pomiędzy formy na tartaletki lub klasyczną formę do pieczenia muffin, po jednej łyżce na każdą foremkę. Następnie ugniatamy ciastka łyżeczką lub palcami tak, aby powstały zwarte, płaskie spody. Tak przygotowane foremki wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

088 tartaletki z malinami i bitą śmietaną 09 ok

UBIJAMY ŚMIETANĘ
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.

SKŁADAMY TARTALETKI
A teraz zaczyna się etap końcowy, który roboczo nazywam „mega-frajdą”, czyli składanie tartaletek w jedną uroczą i pyszną całość.

Po pierwsze: na schłodzone spody nakładamy około 1 łyżeczki wybranego dżemu i delikatnie rozprowadzamy.

088 tartaletki z malinami i bitą śmietaną 18 ok

Po drugie: wykładamy bitą śmietanę i rozprowadzamy szpatułą lub wyciskamy ją za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

088 tartaletki z malinami i bitą śmietaną 24 ok

Po trzecie: na wierzchu układamy wybrane owoce lub orzechy i ewentualnie oprószamy cukrem pudrem lub polewamy rozpuszczoną czekoladą.

088 tartaletki z malinami i bitą śmietaną 31 ok

Gotowe!

088 tartaletki z malinami i bitą śmietaną 52 ok

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s