Baba drożdżowa… czyli z klasyką za pan brat

Ot baba! Klasyczna, puszysta, maślana baba. Niby nic niezwykłego w takiej babie nie ma, ale jakże ona urocza i pyszna ze szklanką zimnego mleka lub gorącej herbaty. Wbrew pozorom dobre ciasto drożdżowe nie jest wcale takie proste do upichcenia. Ten przepis ma ponad 60 lat i byłam go bardzo ciekawa. Teraz wiem, że z pewnością jeszcze do niego wrócę, zaczem i Wam polecam!

babka drożdżowa 48 ok

Składniki:

50g świeżych drożdży
250ml ciepłego mleka
500g pszennej mąki (typ 450 lub 550)
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
3 żółtka
60g masła
garść rodzynek

lukier cytrynowy:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny

+ odrobina masła do wysmarowania formy

babka drożdżowa 50 ok

Przepis

PRZYGOTOWUJEMY POLE BITWY
Odmierzamy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta. Mąkę przesiewamy do dużej miski.
Mleko delikatnie podgrzewamy w rondelku (nie zagotowujemy!)

ROBIMY ROZCZYN
Drożdże rozkruszamy do miski, zasypujemy je łyżką cukru, a następnie zalewamy 1/3 szklanki ciepłego mleka i mieszamy, aby drożdże pięknie rozpuściły się w mieszance. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki i rozprowadzamy ją delikatnie (nie musimy być dokładni, grudki mąki w niczym nie przeszkadzają). Taką miksturę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut. Pamiętajmy, że drożdże nie lubią przeciągów, powiewów i zimna, w związku z czym najlepiej, jeśli zamkniemy je np. w piekarniku lub szafce kuchennej.

ROBIMY CIASTO
W czasie, gdy rozczyn pracuje, rozpuszczamy masło w małym rondelku i pozostawiamy do przestudzenia.
Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn, a następnie kolejno: żółtka, pozostały cukier, cukier wanilinowy, pozostałe mleko oraz szczyptę soli. Mieszamy łyżką do wstępnego połączenia wszystkich składników i jako ostatnie wlewamy roztopione masło. Teraz warto zagnieść ciasto dłonią. Ten typ ciasta drożdżowego nie będzie pięknie odchodził od ręki przy wyrabianiu, powinien być raczej lepiący, acz pulchny. W żadnym wypadku nie dosypujemy już mąki. Staramy się przez kilka minut zagniatać ciasto tak, aby połączyć składniki w misce w jedną zwartą kulę, którą następnie przykrywamy ściereczką. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez 1 godzinę.

ROBIMY BABĘ
Formę do pieczenia babki smarujemy dokładnie masłem. Do wyrośniętego ciasta dodajemy rodzynki i zagniatamy przez chwilę tak, aby w miarę równomiernie rozprowadzić je w cieście. Gdy tak się stanie, przekładamy ciasto do formy i układamy je w niej równiutko… bo chcemy, aby równo urosło. Nie chcemy krzywej baby. Znów przykrywamy całość ściereczką i pozostawiamy do ostatniego wyrastania na 45 minut.

babka drożdżowa 13 ok kopia

PIECZEMY BABĘ
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wkładamy do niego wyrośnięte ciasto na 40 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika pozwalamy upieczonej babie odetchnąć w formie przez ok 15 minut. Następnie wyciągamy ją z formy i studzimy całkowicie.

babka drożdżowa 24 ok

ROBIMY CYTRYNOWY LUKIER
Nic prostszego… cukier puder wsypujemy do miseczki, dodajemy do niego sok z cytryny i ucieramy łyżką do momentu, w którym oczom naszym ukaże się piękny, lejący gładki lukier. Natychmiast polewamy nim ostudzoną babę.
Jeśli nie chcemy lukrować baby, możemy oczywiście po prostu posypać ją cukrem pudrem.

babka drożdżowa 46 ok

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s