Małe serniczki waniliowe

U mnie z sernikiem i ciasteczkami jest tak, jak u wszystkich innych ludzi z minerałami i witaminami. Mój organizm do przeżycia regularnie potrzebuje określonej ich dawki. A ponieważ koncepcja umierania zupełnie mi nie leży, to piekę… tym razem serniczki waniliowe.

Inspiracją był klasyczny przepis pani Świątkowskiej, który pomodziłam troszkę na swoje.

071 waniliowe miniserniczki z kajmakiem 70 ok

Składniki (na ok. 12 serniczków):

150g ciastek pełnoziarnistych (np. Digestive, owsiane Krakuski, Belvita)
50g masła
800g tłustego twarogu
120g drobnego cukru do wypieków
3 jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
ok. ½ puszki kajmaku o dowolnym smaku

Uwaga! Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową, w związku z czym wyciągamy je co najmniej 2 godziny przed planowanym pieczeniem z lodówki.

071 waniliowe miniserniczki z kajmakiem 20 ok

PRZYGOTOWANIA

Twaróg mielimy w maszynce trzykrotnie.

Formę do pieczenia muffinów (standardową – 12 gniazd) wykładamy papilotkami.

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni (grzałka góra-dół).

SPÓD

Masło roztapiamy na małym ogniu i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. W tym czasie rozdrabniamy ciasteczka na piasek. Można zrobić to na dwa sposoby: wrzucić ciastka do miski i rozdrobnić blenderem, lub wrzucić do grubego woreczka i utłuc wałkiem (przy okazji można upuścić trochę emocji). Do pokruszonych ciastek dodajemy stopione masło i mieszamy wszystko razem, aby powstał mokry piasek. Powstałą masę ciasteczkową rozdzielamy pomiędzy przygotowane papilotki, czyli nakładamy jedną łyżkę do każdej papilotki. Następnie ugniatamy ciastka łyżeczką lub palcami tak, aby powstały zwarte, płaskie spody.

071 waniliowe miniserniczki z kajmakiem 02 ok kopia

MASA SEROWA

Do dużej michy wrzucamy zmielony wcześniej ser. Dodajemy ekstrakt waniliowy, cukier i wbijamy jajka. Łączymy całość mikserem na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. (W przypadku masy sernikowej „nadgorliwość gorsza od faszyzmu” – im dłużej i bardziej zaciekle miksujemy, tym bardziej napowietrzamy masę. W związku z tym serniczki będą rosły w piekarniku, jak szalone, a następnie opadną i popękają. Podkreślam zatem – wszystkie składniki miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia). Masa serowa jest już gotowa.

071 waniliowe miniserniczki z kajmakiem 26 ok kopia

PIECZENIE

Masę serową przekładamy łyżką na ciasteczkowe spody, około 2-2,5 łyżki masy na każdy spód (możemy nakładać do samej krawędzi papilotki, gdyż masa sernikowa przecież nie urośnie) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 25 minut. Po tym czasie wyciągamy serniczki i studzimy całkowicie w foremce. Gdy przestaną parować i osiągną temperaturę pokojową, czeka nas najtrudniejszy etap przygotowań… wstawiamy je do lodówki na co najmniej 8 godzin, a najlepiej na całą noc.

WYKOŃCZENIE

Następnego dnia wyciągamy nasze sernikowe ciasteczka z papilotek i dekorujemy kajmakiem w ulubionym smaku (u mnie to kajmak tradycyjny). Możemy go po prostu rozsmarować na wierzchu lub przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskać niewielkie porcje na każdy serniczek.

Zamiast kajmaku można oczywiście użyć dowolnego kremu lub rozpuścić czekoladę i nią polać wierzchy. Można serwować z owocami lub orzechami. Z pewnością każdy znajdzie opcję dla siebie optymalną.

071 waniliowe miniserniczki z kajmakiem 70 ok

071 waniliowe miniserniczki z kajmakiem 78 ok

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s