Aromatyczna śliwkowa tarta

Zapomniałam kupić cukru… a następnie okazało się, że mam w lodówce tylko jedno jajko… a potem wylałam na podłogę śmietanę… zaczęłam knuć i kombinować…
Efekt? Jedna z najlepszych tart, jakie w życiu zrobiłam. Aromatyczna, lekka i charakterna. Czasami chyba warto być ciapą.

075 tarta śliwkowa 36 kopia

Składniki:

kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej typ 550
¾ kostki zimnego masła
1 łyżka lodowatej wody

nadzienie:
ok. 450-500g świeżych lub mrożonych śliwek węgierek
½ szklanki mleka
1 jajko
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
½ opakowania budyniu waniliowego

Przepis

ZRÓB KRUCHE CIASTO, czyli podstawę tarty

Na stolnicę lub do dużej miski wysyp mąkę. Dodaj zimne masło, posiekane w kostkę. Rozetrzyj to paluchami lub posiekaj nożem, aż powstanie taka swego rodzaju kruszonka. Dodaj łyżkę lodowatej wody. Teraz należy szybko zagnieść, nie musi być idealnie! Ciasto kruche nie przepada za pieszczotami – chodzi o to, żeby je szybko połączyć w jedną, zwartą całość, nie napowietrzać i nie ocieplać, bo wtedy nie będzie dostatecznie kruche. Z ciasta zrób kulę, rozpłaszcz ją odrobinę, zawiń w folię spożywczą i do lodówy na pół godziny. W międzyczasie możesz przygotować formę do pieczenia tarty i rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

Gdy ciasto będzie już dostatecznie zimne, rozpłaszcz je dłonią lub wałkiem na okrągły placek i wylep nim formę do tarty tak, aby było mniej więcej równe… bo chcesz, aby równo się upiekło.. (Ten typ ciasta, bez żółtek i śmietany, nie da się rozwałkować, więc nie próbuj!). Postaraj się wykonać te wszystkie czynności jak najszybciej, gdyż kruche ciasto nie lubi się ogrzewać w temperaturze pokojowej.

Teraz ponakłuwaj spód widelcem, aby ciasto podczas pieczenia nie wstawało i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut.

Po tym czasie zrumieniony spód wyciągnij z piekarnika i zmniejsz jego temperaturę do 180 stopni.
Najtrudniejsze za Tobą!

075 tarta śliwkowa 06 ok

ZRÓB NADZIENIE, czyli serce tarty

Śliwki pokrój podle własnej fantazji i rozłóż na podpieczonym spodzie. Ja preferuję raczej malutkie cząstki śliwek, ale oczywiście możesz je pokroić po prostu na połówki.

Do miski wlej mleko, wbij do niego jajko i rozmąć je razem rózgą lub trzepaczką. Teraz dodaj do tej mieszanki cukier wanilinowy, cynamon oraz proszek budyniowy. Wymieszaj dokładnie i powstałym, aromatycznym płynem zalej śliwki.

075 tarta śliwkowa 20 ok

UPIECZ TARTĘ, czyli tchnij w nią duszę

Formę wstaw ponownie do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po wyciągnięciu wystudź i posyp cukrem pudrem lub zajadaj na ciepło, bo taka tarta jest najpyszniejsza.

075 tarta śliwkowa 33 ok

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s