Tsoureki, czyli grecka chałka

Τσουρέκι piecze się tradycyjnie w czasie wielkanocnym i nie jest to taka zwykła buła! Jak na chałkę jest niezwykle bogata w dodatki, wilgotna i aromatyczna. Tradycyjnie pomiędzy splecione wałki wtyka się jajka ugotowane na twardo i zafarbowane na czerwono… ja postanowiłam podarować sobie ten etap przygotowywania tsoureki. Natomiast zaplotłam moją migdałową bułę w tradycyjny sposób – z czterech wałków.
Jeśli ma kto problem z zaplataniem chałki w czterokrotny warkocz, polecam film instruktażowy Ziołowego Zakątka: https://www.youtube.com/watch?v=yhkZC1uVuj4

059 tsoureki 22     059 tsoureki 09 ok kopia

Składniki:

½ szklanki mleka
60g świeżych drożdży
½ kg mąki pszennej
100g cukru
1 szklanka mielonych migdałów
szczypta soli
skórka starta z 1 pomarańczy
100g masła
3 jajka
1 łyżeczka oleju roślinnego

1 żółtko
2 łyżki mleka
opcjonalnie: płatki migdałowe lub sezam do posypania

Przepis

1. ROBIMY ZACZYN
Mleko podgrzewamy i wlewamy do dużej miski. Dodajemy rozkruszone drożdże, 2/3 szklanki mąki i 2 łyżki cukru. Mieszamy wszystko razem, nakrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
2. ROBIMY CIASTO
Masło topimy w rondelku i studzimy do temperatury pokojowej.
Do duuuużej michy przesiewamy resztę mąki. Dodajemy do niej mielone migdały, sól, pozostały cukier oraz skórkę pomarańczową i mieszamy wszystko razem. Z powstałej mieszanki robimy kopczyk, a w nim dołek. W dołku umieszczamy wyrośnięty zaczyn, stopione masło i wbijamy jajka. Zagniatamy spójne ciasto, a kiedy zaczyna odchodzić od rąk, przekładamy na stolnicę i wyrabiamy jeszcze 10-15 minut na jędrne, błyszczące ciasto (staramy się nie podsypywać mąką – zbyt duża jej ilość spowoduje, że chałka będzie ciężka i sucha). Tak umęczone ciasto wkładamy do wysmarowanej olejem duuuużej michy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
3. ZAPLATAMY CHAŁKĘ
Pachnące, wyrośnięte ciasto uderzamy teraz pięścią, aby je odpowietrzyć i zabieramy się za tworzenie splotu. Najpierw ciasto dzielimy na cztery równe części, a następnie z każdej z nich robimy (zagniatając, turlając, kulgając…) długi wałek, około 35-40 cm. Powstałe wałki łączymy, zlepiając końce razem i zaplatamy warkocz. Po skończeniu zaplatania łączymy razem końce i podwijamy pod spód. Tak powstałą chałkę wykładamy do dużej podłużnej formy lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny. Tsoureki to zdecydowanie wypiek dla cierpliwych…

059 tsoureki 02 ok kopia

059 tsoureki 04 ok kopia

059 tsoureki 12 kopia
4. PIECZEMY
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Piękną, wyrośniętą chałkę smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i ewentualnie posypujemy sezamem lub płatkami migdałowymi. W końcu możemy ją upiec! Wkładamy do rozgrzanego pieca na około 30-40 minut, aż ładnie się zarumieni.
Ja pałaszuję jeszcze ciepłą, posmarowaną masłem ze szklanką zimnego mleka.

059 tsoureki 14 ok kopia

059 tsoureki 24 ok kopia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s