Tarta jabłkowa z konfiturą i pistacjami

Moje ulubione ciasto na tartę – kruchutkie, pięknie się wałkuje… jak na kruche ciasto… Jeśli chodzi o samo wypełnienie tarty, to cóż ja mogę rzec… pychota! Solone pistacje pięknie uzupełniają delikatny budyniowy krem.

063 tarta jabłkowa z budyniem 14 ok kopia   063 tarta jabłkowa z budyniem 26 ok kopia

Składniki:

ciasto:

2 szklanki mąki

½ szklanki cukru pudru

200g masła

2 żółtka

3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

nadzienie:

3 twarde kwaskowate jabłka

3 szklanki mleka

2 opakowania budyniu waniliowego

5 łyżek cukru

dodatkowo:

słoiczek konfitury morelowej (u mnie 240g)

garść posiekanych pistacji

masło i bułka tarta do przygotowania formy

Przepis

1. ZRÓB KRUCHE CIASTO, czyli podstawę tarty
Na stolnicy lub w dużej misce połącz mąkę i cukier puder. Dodaj żółtka, zimną śmietanę i zimne masło, posiekane w kostkę. Rozetrzyj to paluchami lub posiekaj nożem, aż powstanie taka swego rodzaju kruszonka. Teraz należy szybko zagnieść, nie musi być idealnie! Ciasto kruche nie przepada za pieszczotami – chodzi o to, żeby je szybko zagnieść, nie napowietrzać i nie ocieplać, bo wtedy nie będzie dostatecznie kruche. Z ciasta zrób kulę, rozpłaszcz ją odrobinę, zawiń w folię spożywczą i do lodówy na 30 minut. W międzyczasie możesz wysmarować formę do pieczenia tarty masłem i wysypać bułką tartą, a piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.

Gdy ciasto będzie już dostatecznie zimne, rozwałkuj je sprawnie na okrągły placek, parę centymetrów większy niż średnica tarty. Staraj się jak najmniej podsypywać ciasto mąką, a najlepiej w ogóle, choć to wymaga nieco wprawy. Rozwałkowanym plackiem owiń delikatnie wałek i przenieś na przygotowaną wcześniej formę. Wylep ją dokładnie ciastem i usuń jego nadmiar rolując wałkiem po krawędziach formy. Postaraj się wykonać te wszystkie czynności jak najszybciej, gdyż kruche ciasto nie lubi się ogrzewać w temperaturze pokojowej.

Teraz gęsto i dokładnie ponakłuwaj spód widelcem, aby ciasto podczas pieczenia nie wstawało i wstaw do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut. Powinno się delikatnie zbrązowić.

2. ZRÓB JABŁKOWO-BUDYNIOWE NADZIENIE, czyli serce tarty
Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na ćwiartki, a następnie w grubą kostkę. Wyciśnij na nie odrobinę soku z cytryny, jeśli nie chcesz, żeby ściemniały.

Z mleka, proszku budyniowego i mleka przygotuj po prostu budyń. (2 i ½ szklanki zimnego mleka zagotuj, a do ½ szklanki dodaj cukier, proszek budyniowy i dokładnie wszystko wymieszaj. Taką mieszankę wlej do gotującego się mleka i mieszając cały czas, trzymaj na ogniu jeszcze przez chwilę do zgęstnienia i utworzenia się budyniu). Gorący budyń wylej na podpieczony spód i równo rozprowadź. Wetknij cząstki jabłek i wrzuć z powrotem do piekarnika, tym razem na 40 minut.

063 tarta jabłkowa z budyniem 14 ok kopia

063 tarta jabłkowa z budyniem 17 ok kopia

3. ZRÓB WIERZCH, czyli wykończ swoją tartę i zajadaj

Po wyjęciu tarty z piekarnika, odstaw ją na kilka minut, aby odpoczęła i w międzyczasie przygotuj pistacje i konfiturę, które zwieńczą tartę i smakowo ją uzupełnią.

Pistacje obierz, postaraj się usunąć z nich jak najwięcej słonej skórki i posiekaj.

Konfiturę podgrzej w rondelku, a następnie przetrzyj przez sito. Powstałą gładką morelową masą posmaruj wierzch tarty. Posyp posiekanymi pistacjami. Poczekaj, aż ostygnie i pałaszuj!

063 tarta jabłkowa z budyniem 26 ok kopia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s