Proste ciacho marchewkowe

Wrzucić do tego ucieraka można, co tylko dusza zapragnie… można poszaleć z bakaliami lub orzechami, pofantazjować z groszkami czekoladowymi i kremem… Właściwie, to nie można go zepsuć. Ma bardzo uniwersalny smak, z którym pięknie zgrają się wszelkie czekoladowe, bakaliowe i orzechowe dodatki. Właściwie ten przepis to baza, na której stworzyć można najróżniejsze wypieki i kombinować z dodatkowymi składnikami, kremami i polewami.

055 babka marchewkowa i marchewkowe muffiny 01 ok kopia     055 babka marchewkowa i marchewkowe muffiny 03 ok kopia

Składniki:

500g startej marchewki
3 jajka
½ szklanki cukru
1 szklanka oleju
1 i ¾ szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

masło i bułka tarta do przygotowania formy
cukier puder do oprószenia ciasta

Przepis

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wybraną formę – tortownicę, dowolną formę z kominem, keksówkę lub, tak jak u mnie, standardową formę na babkę smarujemy starannie masłem i posypujemy bułką tartą.
2. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Do miski przesiewamy mąkę, a następnie dodajemy do niej kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok.
4. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą, jasną masę (co najmniej 5 minut na wysokich obrotach miksera). Masa ma się porządnie spienić i znacząco zwiększyć swoją objętość. Pod koniec ubijania wlewamy olej i miksujemy do ładnego połączenia. Teraz dodajemy mąkę w trzech partiach, za każdym razem dokładnie miksując, aby masa była gładka i jednolita. Kiedy tak się stanie, odkładamy mikser, wsypujemy startą marchewkę i łyżką łączymy ją delikatnie z masą.
5. Całość przekładamy do przygotowanej uprzednio formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę. Po 50-55 minutach możemy przeprowadzić test „suchego patyczka” (patyczek wbity w ciasto powinien pozostać suchy, nie może być na nim choćby kawałeczka mokrego, surowego ciasta).
6. Po wyciągnięciu z piekarnika dajemy przez chwilę naszemu wypiekowi odpocząć. Po ok 15 minutach przekładamy ciacho na talerz lub paterę. Po całkowitym ostygnięciu oprószamy cukrem pudrem.
Można oczywiście przygotować dowolny lukier, polać czekoladą i posypać orzechami lub zrobić ulubiony krem… od czego ma się fantazję! To ciacho jest na tyle uniwersalne smakowo, że wszystkie wersje będą się z nim świetnie komponować.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s