Muffiny z fistaszkami i kremem mascarpone

Fistaszki, serowy krem i czekolada to jedno z moich ukochanych połączeń. Do tego odrobina cynamonu i ja jestem w niebie!

00

Składniki (na ok. 12 sztuk):

muffiny:
220g mąki pszennej
100g cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
50g masła
150ml mleka
2 jajka
½ szklanki grubo posiekanych orzeszków ziemnych niesolonych

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
Orzeszki ziemne obieramy ze skorupek i grubo siekamy.
2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dokładamy posiekane fistaszki i wszystko razem mieszamy.
3. Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Wraz z mlekiem wlewamy do drugiej miski. Wbijamy jajka, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.
4. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
5. Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20minut.

054 muffiny z fistaszkami i kremem mascarpone 01 ok

Muffiny gotowe i na tym możemy nasze pichcenie zakończyć. Świetnie smakują bez żadnych dodatków, ponieważ są wilgotne, puszyste i aromatyczne. Jeśli mamy ochotę na ich wzbogacenie, możemy polać muffiny roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą lub… przygotować krem na bazie serka mascarpone, który doskonale się z nimi komponuje.

krem:
250g śmietanki 36%
250g sera mascarpone
2 – 6 łyżki cukru pudru (wedle upodobań; ja zawsze do tej ilości kremu dodaję 4 łyżki cukru, krem nie jest przesłodzony, ani mdły)

6. Śmietanka i mascarpone muszą być schłodzone. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietanki dodajemy partiami mascarpone i ubijamy krótko do połączenia na gładki jednolity krem.
7. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na schłodzone muffiny. Możemy również rozsmarować lub nałożyć krem na wierzch łyżką. Ja zwieńczyłam swoje muffiny kostkami czekolady z nadzieniem o smaku toffee. Pięknie skomponowała się z orzeszkami i aromatycznym cynamonem.

054 muffiny z fistaszkami i kremem mascarpone 05 ok kopia2

054 muffiny z fistaszkami i kremem mascarpone 06 ok kopia2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s