Koulourakia, czyli greckie kruche ciasteczka

Koulourakia to ciasteczka przygotowywane tradycyjnie na wielkanoc. Mają przyjemny maślano-korzenny zapach, a skręcanie w spiralki, warkoczyki i ślimaczki jest wielką frajdą!

062 koulourakia 37 ok

Składniki

na duuuuużą ilość ciasteczek (bo po co robić małą? Potem trzeba będzie dorabiać…):

1 i ¼ kg mąki pszennej
1 łyżeczka mielonych goździków (ja utłukłam w moździerzu)
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g masła
1 szklanka mleka
4 jajka
1 szklanka cukru
szczypta soli
białko do smarowania
sezam do posypania

Przepis

1. Mąkę przesiewamy do wielkiej miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia, goździkami i cynamonem.
2. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.
3. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, a żółtka w osobnej misce z cukrem na puszystą jasną masę.
4. Do mąki wlewamy kolejno wystudzone masło, żółtka z cukrem i dodajemy ubitą pianę. Zaczynamy zagniatać ciasto, stopniowo dolewając mleko. Kiedy ciasto jest już zwarte i zaczyna odchodzić od ręki, przekładamy na stolnicę i wyrabiamy jeszcze kilka minut.
5. Teraz zaczyna się zabawa! Z gotowego ciasta odrywamy kawałki mniej więcej wielkości kuleczki ping-pongowej i toczymy z nich długie wałeczki, a następnie fikuśnie skręcamy. Ja zdecydowałam poskręcać moje ciastka na tradycyjny grecki sposób, ale można na tym etapie puścić wodze fantazji. Oczywiście na stronach internetowych odnaleźć można mnóstwo kształtów, jakie mogą przybrać te ciasteczka. Polecam pooglądać zanim przystąpicie do skręcania.

062 koulourakia 02 ok kopia     062 koulourakia 04 ok kopia

062 koulourakia 08 ok kopia     062 koulourakia 14 ok kopia
6. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a ich wierzch smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, do ładnego zrumienienia.

062 koulourakia 29 ok

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s