Ciasteczka otrębowe… mega-zdrowe, bez mąki i cukru

Do przegryzania w hurtowych ilościach bez cienia wyrzutów sumienia.

058 ciasteczka otrębowe 02 ok kopia

Składniki:

230g otrębów owsianych
250g wybranych bakalii (u mnie: kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki, kandyzowany ananas i suszona morela)
250ml wody
2 łyżki masła
1 łyżka miodu
½ łyżeczki sody oczyszczonej

Przepis

1. Otręby mielimy w młynku do kawy lub blenderze.
2. Bakalie drobno siekamy.
3. Do rondelka wrzucamy masło, zalewamy je wodą i stawiamy na palniku, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Natychmiast po zagotowaniu, zalewamy taką gorącą mieszanką otręby. Dodajemy do nich kolejno bakalie, miód i sodę. Dokładnie wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 10 minut, ażeby otręby wchłonęły wodę, a cała masa nieco napęczniała.
4. Przygotowujemy blat: rozkładamy spory płat papieru do pieczenia, przyklejamy go taśmą klejącą (inaczej nie będziemy w stanie rozwałkować otrębowej masy!) i posypujemy go łyżką otrębów. Wykładamy na to nasze nieco lepiące się otrębowe ciasto i znów sypiemy na nie łyżkę otrębów, przykrywamy drugim płatem papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na cienki placek, ok. 0,5cm.

058 ciasteczka otrębowe 01 kopia
5. Teraz wycinamy ciasteczka. Zdecydowanie polecam tradycyjne małe kółeczka. Masa nie jest zbyt plastyczna, nie jest to ciasto obmyślone do wycinania fikuśnych kształtów. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a ponieważ wcale nie urosną, nie trzeba zachowywać zbyt dużych odstępów.
6. Teraz ciasteczka wędrują do pieca nagrzanego do 190 stopni na 20 minut.

058 ciasteczka otrębowe 05 ok

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s