Chlebek dyniowy, ziołami pachnący i wilgotny jak trzeba

Wilgotny i puszysty niczym ucierane ciacho, a połączenie tymianku i dyni mnie urzekło. Pałaszujemy na ciepło lub na zimno, podle preferencji.

064 aromatyczny clebek dyniowy 09 ok

Składniki:

1 szklanka mąki

1 szklanka purée z dyni

2 jajka

½ szklanki mleka

½ szklanki oleju

30g masła

1 mała cebula

3 łyżeczki świeżych listków tymianku

½ łyżeczki sody oczyszczonej

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

½ łyżeczki mielonego kminku

2 łyżeczki cukru

kilka krótkich plasterków dyni

064 aromatyczny clebek dyniowy 01 kopia     064 aromatyczny clebek dyniowy 02 kopia

Przepis

1. Cebulę drobno posiekać. Masło rozpuścić na patelni i krótko podsmażyć na nim cebulę z 2 łyżeczkami tymianku (około 3-4 minuty). Będzie pięknie pachnieć. Odstawić z ognia.

2. Do miski przesiać mąkę, a następnie wymieszać z sodą oczyszczoną, cukrem, solą, gałką muszkatołową i kminkiem. Odstawić.

3. Do osobnej miski wrzucić purée dyniowe, podsmażoną cebulę (wraz z masłem), a następnie wbić jajka, dolać mleko oraz olej. Wszystko zmiksować do ładnego połączenia składników. Teraz należy odłożyć 2 łyżki masy do osobnej miseczki na później. Do masy dyniowej dodać w dwóch partiach mąkę wymieszaną z przyprawami i połączyć do otrzymania gładkiej masy. Ciasto gotowe.

4. Małą keksówkę o wymiarach 10×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, a wierzch posmarować odłożoną wcześniej masą jajeczno-dyniową. Ułożyć plasterki dyni i posypać wierzch pozostałym tymiankiem (ja sypię dodatkową łyżeczkę, bo bardzo lubię jego aromat)

064 aromatyczny clebek dyniowy 03 kopia

5. Tak przygotowany chlebek włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec do tzw. „suchego patyczka”, co zajmie, w zależności od wilgotności ciasta i rodzaju purée dyniowego około 60-75 minut. Gdy chlebek jest upieczony, wyłączyć piekarnik i studzić jeszcze 10 minut przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć i wystudzić całkowicie na drucianej kratce.

064 aromatyczny clebek dyniowy 04 ok kopia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s