Cebularze kazimierskie

Kiedy mam zabrać się za krojenie cebuli, łzy napływają mi do oczu. I to bynajmniej nie z powodu jej łzawopędnych właściwości. Po prostu nienawidzę tej czynności. Ta śliska wredna poczwara ucieka spod noża, człowiek cały zapłakany próbuje desperacko powstrzymać sączącą się z powodu płaczu zawartość nozdrzy przed wypłynięciem na deskę, a do tego wszystkiego śmierdzi jak w taniej jadłodajni. Podobno niektórzy potrafią nawet pokroić ją równo! Muszę jednak przyznać, że w tym przypadku warto było się pomęczyć. Cebularze są pyszną alternatywą dla tych wszystkich napompowanych drożdżowych buł, które widzimy w sklepach. Ciasto jest cienkie i zwarte, a cebula z makiem aromatyczna i wilgotna.

060 cebularze kazimierskie 02 kopia

Składniki:

farsz:
2 duże twarde cebule
2 łyżki maku
2 łyżki oleju
sól

ciasto:
½ kg mąki pszennej
20g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 szklanka mleka
60g masła
1 jajko
+ 1 jajko do posmarowania

Przepis

1. ROBIMY CEBULOWY FARSZ
Farsz przygotowujemy kilka godzin przed pieczeniem, a najlepiej dzień wcześniej. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, obgotowujemy przez 5 minut we wrzątku i odcedzamy. Jeszcze ciepłą zasypujemy makiem, solimy, dodajemy olej i mieszamy. Przekładamy do słoika, a gdy ostygnie, zakręcamy i wkładamy do lodówki.

2. ROBIMY ZACZYN
Mleko podgrzewamy w rondelku. Drożdże rozkruszamy do miski, zasypujemy cukrem, 2 łyżkami mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Mieszamy wszystko razem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.

3. ROBIMY CIASTO
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy do temperatury pokojowej.
Pozostałą mąkę przesiewamy do duuuużej miski, mieszamy z solą, a następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, pozostałe mleko oraz płynne masło. Jajko roztrzepujemy w miseczce i także dolewamy do ciasta. Zagniatamy przez chwilę i gdy zacznie odchodzić od ręki, przekładamy na stolnicę i wyrabiamy przez około 10 minut. Powinno być elastyczne i błyszczące. Gdy tak się stanie, wkładamy je z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut, aż podwoi swoją objętość.

4. ROBIMY CEBULARZE
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z lodówki wcześniej przygotowaną cebulę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej formujemy placuszek. Najwygodniej podzielić ciasto na 12 kulek, a następnie każdą rozwałkować – wtedy ciasto będzie równej grubości. Placuszki układamy na blachach, a ich brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na środek każdego cebularza wykładamy teraz porcję farszu.
Tak przygotowane cebularze wkładamy do nagrzanego pieca na ok. 15-20 minut, do pięknego zrumienienia.

060 cebularze kazimierskie 05 kopia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s