Tarta jabłkowa… lub szarlotka, jak kto woli

047 szarlotka 03 ok kopia

Składniki:

ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
3 łyżki brązowego cukru
Szczypta soli
125g zimnego masła
3 żółtka
4 łyżki lodowatej wody

nadzienie:
6-7 dużych jabłek (najlepiej twardawych i kwaskowych)
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1-2 łyżki masła

dodatkowo:
masło do wysmarowania formy
cukier puder do oprószenia ciasta

047 szarlotka 15 ok kopia

Przepis

1. ZAGNIEĆ KRUCHE CIASTO
Na stolnicy lub w dużej misce połącz mąkę pszenną, krupczatkę, sól oraz brązowy cukier. Dodaj jajko wymieszane z lodowatą wodą, i zimne masło, posiekane w kostkę. Rozetrzyj to paluchami lub posiekaj nożem, aż powstanie taka swego rodzaju kruszonka. Teraz należy szybko zagnieść, nie musi być idealnie! Ciasto kruche nie przepada za pieszczotami – chodzi o to, żeby je szybko zagnieść, nie napowietrzać i nie ocieplać, bo wtedy nie będzie dostatecznie kruche. Z ciasta zrób kulę, rozpłaszcz ją odrobinę, zawiń w folię spożywczą i do lodówy na 30 minut. W międzyczasie możesz wysmarować formę do pieczenia tarty masłem i przygotować jabłkowe nadzienie.

2. ZRÓB JABŁKOWE NADZIENIE
Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na ćwiartki. Na mega-dużej patelni lub w garnku rozpuść masło i wrzuć na nie jabłka. Smaż około 3-5 minut i mieszaj cały czas. Następnie zmniejsz ogień, zasyp jabłka cukrem oraz cynamonem i wymieszaj tak, aby przyprawy ładnie pokryły wszystkie cząstki jabłek. Teraz przykryj pokrywką i duś do miękkości około 10 minut. Będzie cudnie pachnieć!

3. ZŁÓŻ TARTĘ W JEDNĄ PYSZNĄ CAŁOŚĆ
Po pół godzinie wyjmij ciasto z lodówki i podziel na dwie części: 2/3 i 1/3. Mniejszą część zapakuj z powrotem do lodówki, a większą rozwałkuj na papierze do pieczenia lub blacie posypanym mąką na grubość ok. 3mm. (Możesz względnie po prostu wylepić ciastem formę używając dłoni). Jak już rozwałkujesz, przenieś na formę (ja chwytam za papier do pieczenia, przenoszę nad formę i odwracam, możesz też nawinąć ciasto na wałek i rozłożyć na formie, ale to jest trochę trudniejsze). Rozłóż ładnie ciacho na formie – na dnie i bokach. Spód podziurkuj widelcem GĘSTO i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 10 minut.
Po tym czasie wyjmij tartę i poukładaj na niej przygotowane wcześniej jabłka. Na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto, które czeka w lodówce. Całość wpakuj jeszcze do pieca na 40 minut.
Po wyjęciu tarty z piekarnika odczekaj chwilę, a następnie (jeszcze ciepłą) pokrój, posyp cukrem pudrem i podaj z gałką waniliowych lodów… a jeśli nie przepadasz za taką wersją objadania się tartą, to po prostu ją wystudź i posyp cukrem pudrem. Każda wersja jest pyszna!

047 szarlotka 09 ok

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s