Proste ciacho marchewkowe z kremem mascarpone

Składniki:

ciacho marchewkowe:
2 jajka
100g cukru
170g startej marchewki
160g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżeczki cynamonu
90g masła
garść orzechów włoskich

krem:
250g mascarpone
150ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka miodu
kilka orzechów włoskich do posypania

Przepis

CIACHO MARCHEWKOWE:
1. Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach, a orzechy włoskie siekamy. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
3. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz cynamon i mieszamy wszystko dokładnie.
4. Jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem do momentu osiągnięcia puszystej, gładkiej masy. Następnie dodajemy kolejno startą marchewkę, mąkę wymieszaną z pozostałymi suchymi składnikami oraz rozpuszczone masło. Cały czas miksujemy, aby składniki dobrze się połączyły. Na koniec wrzucamy do masy orzechy włoskie, mieszamy łyżką, aby połączyć je z masą i całość wylewamy do przygotowanej formy. Wyrównujemy wierzch i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 40-45 minut. Aby mieć pewność, że ciasto jest upieczone, robimy „test suchego patyczka”.
5. Po upieczeniu studzimy ciacho na kratce.

Ciasto jest aromatyczne, wilgotne i pyszne. Możemy je pałaszować w takiej formie, posypać cukrem pudrem lub, tak jak ja, przełożyć kremem miodowym na bazie sera mascarpone.

KREM:
1. Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na dwa lub trzy blaty.
2. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno.
3. Mascarpone miksujemy z miodem, a następnie dodajemy porcjami do ubitej śmietany i łączymy na wolnych obrotach miksera na jednolity, puszysty krem.
4. Blaty ciasta przekładamy kremem, smarujemy jego wierzch, a całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

040 ciasto marchewkowe z kremem 01 kopia  040 ciasto marchewkowe z kremem 05 ok kopia

040 ciasto marchewkowe z kremem 07 kopia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s