Proste ciacho bananowe z orzechami

Niemożliwie aromatyczne… zapach tego ciasta, kiedy się piecze czuć w całym domu. Banany, cynamon i orzechy tworzą pyszną triadę!

035 ciasto brazylijskie 03 kopia

Składniki:

5 dojrzałych bananów
200g margaryny
3 jajka
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cynamonu
1/3 buteleczki aromatu waniliowego
100g rodzynek
dowolne orzechy do posypania (u mnie orzechy włoskie, laskowe, nerkowce i fistaszki; mniej więcej po garści każdych)

Przepis

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
    Klasyczną prostokątną formę smarujemy margaryną. (Uwaga! Nie wykładamy papierem do pieczenia, gdyż ciasto jest bardzo wilgotne przez obecność bananów, w związku z czym papier niemożliwie nasiąka wilgocią, a po upieczeniu ciężko usunąć go ze spodu ciasta).
  2. Mąkę przesiewamy, a następnie dodajemy do niej płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
  3. Banany obieramy ze skóry, wrzucamy do miski i rozgniatamy dokładnie widelcem lub blendujemy na papkę.
  4. Margarynę ucieramy z cukrem, a kiedy składniki dobrze się połączą, dodajemy kolejno po jednym jajku, cały czas miksując. Najlepiej będzie, jeśli jajka i margaryna będą w temperaturze pokojowej – wtedy masa z pewnością nam się nie zwarzy. Następnie dodajemy na zmianę mąkę z pozostałymi suchymi składnikami i rozgniecione banany (zaczynamy i kończymy mąką). Miksujemy przez cały czas. Na samym końcu dodajemy aromat waniliowy i miksujemy jeszcze przez chwilę, aby ładnie rozszedł się w masie. Odkładamy mikser. Teraz już tylko wrzucamy do masy rodzynki i rozprowadzamy je w cieście za pomocą drewnianej łyżki.
  5. Ciasto wlewamy do przygotowanej blachy i posypujemy orzechami. (Można mieszać najróżniejsze orzechy lub użyć gotowej mieszanki. Jeśli lubimy szczególnie jakiś określony rodzaj orzechów – możemy posypać ciasto tylko nimi). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 45 minut. Pod koniec pieczenia możemy zrobić „test suchego patyczka”, ale na niewiele się zda, bo ciasto jest wilgotne i możemy trafić na banany, które będą miały konsystencję kleistą. Najlepiej zatem zaufać zmysłom… Gdy ciasto jest wyrośnięte, ma ciemny, brązowy kolor i pachnie niezwykle aromatycznie, znaczy to, że gotowe. Wtedy ciacho wyciągamy i pozwalamy całkowicie ostygnąć w blaszce.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s