Muffiny z marcepanem i … prawdziwy domowy marcepan!

Przez wiele lat żyłam w przekonaniu, że nie cierpię marcepanu. Okazało się, że to tylko i wyłącznie z tego powodu, iż… nigdy wcześniej nie jadłam PRAWDZIWEGO marcepanu. Jego smak jest dużo bardziej subtelny, a jednocześnie bardziej wyrazisty, bo nie upychamy tam żadnej chemii i zapychaczy, które powodują, że marcepan może ślęczeć na sklepowej półce 2 lata. Podstawa to migdały, cukier i woda różana. Ja używam i polecam tę: http://www.mniammniam.com/sklep/12368,Woda_rozana_250_ml_House_of_Orient.html

038 muffinki z marcepanem 04 kopia

Składniki:

marcepan:
100g cukru pudru trzcinowego
100g migdałów
1 łyżka wody różanej
kilka kropli olejku migdałowego

muffiny:
340g mąki pszennej
80g cukru pudru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
80g oleju
200g jogurtu naturalnego
100g marcepanu, rozkruszonego w palcach lub pokrojonego na kawałki

Przepis

1. MARCEPAN
Migdały sparzamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, aby skórka zmiękła. Gdy tak się stanie, migdały obieramy i blendujemy lub mielimy, aby miały konsystencję piasku. Następnie łączymy je z cukrem pudrem, wodą różaną, olejkiem migdałowym i zagniatamy na jednolitą masę. Dziecinnie proste! Prawdziwy aromatyczny marcepan w ciągu kilku sekund wychodzi nam spod rąk! Tak przygotowaną masę formujemy w dowolny kształt (kostkę lub chlebek) i przechowujemy w lodówce. Ja zawsze robię marcepan z podwojonej ilości podanych składników, formuję niewielkie chlebki i połowę zostawiam, a drugą połowę oblewam rozpuszczoną gorzką czekoladą.

2. MUFFINY
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
Marcepan kroimy na kawałki lub rozkruszamy w palcach.
Do miski wsypujemy mąkę, sól i proszek do pieczenia.
W oddzielnej misce łączymy składniki mokre (jajka, olej i jogurt), a następnie łączymy trzepaczką z cukrem trzcinowym.
Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
Na samym końcu dodajemy marcepan i znów przez moment mieszamy.
Ciasto wykładamy łyżką do 2/3 wysokości papilotek. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut.

Muffiny można oczywiście przygotować z gotowego marcepanu. Przepis zarówno na masę marcepanową, jak i muffiny odnalazłam w prasie przy okazji reklamy cukru Diamant. Sądzę, że cukier puder trzcinowy można zastąpić zwykłym cukrem pudrem, jednak polecam dorzucić 2zł i wykonać masę wedle tego przepisu. Jest dużo bardziej aromatyczna i ma przepiękny piaskowy kolor.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s