Ciasteczka owsiane z kokosem

Uwielbiam pichcić tego typu ciasteczka! Są bardzo nieproblematyczne w wykonaniu, zawsze się udają, a z dodatkami można szaleć, ile dusza zapragnie. Poza tym są lekkie, nieprzesłodzone i bardzo aromatyczne… maślano-kokosowe.

Składniki (na ok. 20 sztuk):

¾ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
60g miękkiego masła
½ szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 i ¼ szklanki płatków owsianych
1 szklanka wiórków kokosowych

Przepis

1. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
2. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy jajko i miksujemy, aż ładnie połączy się z masą maślaną. Kolejno dodajemy ekstrakt waniliowy i znów miksujemy do połączenia.
Teraz pora na składniki suche. Do masy wrzucamy mąkę, chwilkę miksujemy, a następnie odkładamy mikser i przechodzimy na tryb ręczny. Do ciasteczkowej masy dorzucamy płatki owsiane oraz wiórki kokosowe i mieszamy wszystko razem do połączenia składników. Możemy robić to łyżką lub dłońmi, ciasto nie powinno być mocno klejące. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 20-30 minut.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ochłodzone ciasto wyciągamy z lodówki, lepimy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego i rozkładamy na przygotowanej blasze, pamiętając o zachowaniu odstępów między kulkami (ja zawsze układam 4 rzędy po 4 ciasteczka – wtedy mam pewność, że nie skleją się podczas pieczenia, nawet jeśli stosunkowo mocno urosną). Delikatnie spłaszczamy ciasteczkowe kulki i wsuwamy blachę do piekarnika na 10-12 minut – do delikatnego zarumienienia ciasteczek. Czas pieczenia jest tak naprawdę uzależniony od tego, jakie ciastka bardziej nam smakują. Jeśli wyciągniemy je po 10 minutach, będą chrupkie na zewnątrz, ale miękkie w środku. Jeśli zostawimy je w piekarniku kilka minut dłużej, będą bardziej kruche i chrupiące.
4. Po upieczeniu i wyciągnięciu blachy z piekarnika, zostawiamy ciasteczka w świętym spokoju przez kilka minut. Następnie przekładamy na kratkę i studzimy całkowicie. … Osobiście pałaszuję na ciepło ze szklanką mleka.

049 ciasteczka owsiane z kokosem 03 ok

049 ciasteczka owsiane z kokosem 14 ok

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s