Challah, czyli cynamonowa chałka

Miękka i aromatyczna chałka, najlepsza oczywiście na ciepło, posmarowana masłem i pałaszowana ze szklanką mleka.

036 challah 14 kopia

Składniki (na 2 chałki):

50g świeżych drożdży
½ szklanki cukru
1 i ½ szklanki ciepłej wody

5 szklanek mąki
½ łyżeczki soli
ok. 100g miękkiego masła
3 jajka

1 żółtko
mielony cynamon

Przepis

1. ROZCZYN
Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy cukier i ciepłą wodę. Rozcieramy wszystko razem, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
2. CIASTO
Do duuuuużej michy lub na stolnicę przesiewamy 3 szklanki mąki (u mnie pszenna tortowa, typ 450), mieszamy z solą i rozczynem. Dodajemy 3 łyżeczki masła i wbijamy jajka, mieszamy do połączenia składników. Następnie przesiewamy do miski kolejne 1 i ½ szklanki mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto. Na tym etapie powinno zrobić się zwarte i elastyczne. Kiedy tak się stanie, stolnicę lub blat roboczy oprószamy pozostałą ½ szklanki mąki i energicznie wyrabiamy na nim ciasto. Kiedy ciasto jest gotowe (wystarczy ok 7-10 minut wyrabiania) wkładamy je do miski i natłuszczamy pozostałym masłem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 90 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przenosimy je z powrotem na stolnicę i dzielimy na dwie równe części (stolnicę możemy delikatnie oprószyć mąką, choć nie jest to konieczne). Jedną część ciasta odkładamy na bok, a tę, która została na stolnicy delikatnie zagniatamy i rozkrajamy na 3 równe części. Formujemy z nich wałki o ok. 3 cm średnicy i splatamy w warkocz. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta. Tak oto otrzymaliśmy dwie zgrabne chałki.

036 challah 03 kopia

Dwie foremki keksówki natłuszczamy starannie masłem, a następnie przenosimy do nich nasze chałki. Przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

036 challah 05 kopia

3. PIECZENIE
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Chałki smarujemy żółtkiem wymieszanym z łyżeczką wody i posypujemy cynamonem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30-35 minut do ładnego zrumienienia. Niech nie zwiedzie Was ciemna skórka chałki! Pamiętajmy, że posypana jest cynamonem, więc będzie ciemniejsza niż tradycyjna chałka.

036 challah 09 kopia

Po upieczeniu zostawiamy na 1 – 1,5 godziny do wystygnięcia, a następnie wyjmujemy z keksówek. Właściwie, to same z nich wyskoczą, jak tylko lekko przechylimy foremkę.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s