Borówkowe muffiny z kremem mascarpone i jagodową czekoladą

045 muffiny z borówkami 02ok

Składniki (na ok. 20 sztuk):

muffiny:
2 i ½ szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
100g masła
1 szklanka maślanki
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
ok. 1 szklanka świeżych borówek (lub jagód)

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Dokładamy borówki i wszystko razem delikatnie mieszamy, aby nie porozgniatać borówek. Dzięki temu, że dodamy borówki do składników suchych, nie opadną one na dno podczas pieczenia, jak to często dzieje się w wypadku, gdy dodajemy je do ciasta na samym końcu. Poza tym oblepione delikatnie mąką nie będą się ciapać i rozwalać przy końcowym mieszaniu. W przypadku pieczenia muffin gorąco polecam dodawanie wszelkich owoców właśnie do miski ze składnikami suchymi. Zobaczycie różnicę!
3. Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Wraz z maślanką wlewamy do drugiej miski. Wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt waniliowy, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.
4. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
5. Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 17-20 minut.

Muffiny gotowe i na tym możemy nasze pichcenie zakończyć. Świetnie smakują bez żadnych dodatków, ponieważ są wilgotne, puszyste i aromatyczne. Możemy posypać je cukrem pudrem lub… przygotować krem na bazie serka mascarpone, który doskonale się z nimi komponuje.

krem:
250g śmietanki 36%
250g sera mascarpone
2 – 6 łyżki cukru pudru (wedle upodobań; ja zawsze do tej ilości kremu dodaję 4 łyżki cukru, krem nie jest przesłodzony, ani mdły)

6. Śmietanka i mascarpone muszą być schłodzone. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietanki dodajemy partiami mascarpone i ubijamy krótko do połączenia na gładki jednolity krem.
7. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na schłodzone muffiny. Możemy również rozsmarować lub nałożyć krem na wierzch łyżką. Ja zwieńczyłam swoje muffiny połówką kostki czekolady z jagodowym nadzieniem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s