Sernik kajmakowy, czyli dulce de leche czizkejk

024 sernik kajmakowy 01

Należę do ludzi, którzy po skonsumowaniu dwóch pączków i trzech batoników zaczynają przegrzebywać szafki w poszukiwaniu tzw. „czegoś słodkiego”. Kajmak, za nieprzyzwoitą wręcz słodycz, uwielbiam! Proszę sobie zatem wyobrazić moje zdziwienie, gdy próbując tego sernika stwierdziłam, że… nie jest słodki!
Nie należy się bać tego przepisu. Kajmak jest wyczuwalny, ale nie dominuje. Przepis jest dla tych, którzy lubią masę krówkową, ale niekoniecznie w ilościach hurtowych, jak ja.
Polecam, bo sernik jest przepyszny.

Składniki:

spód:
200g herbatników petit beurre
60g masła

masa serowa:
1kg sera półtłustego lub tłustego (ja dodałam ser tłusty)
380g masy kajmakowej
3/4 szklanki cukru pudru
1 opakowanie (16g) cukru wanilinowego
3 płaskie łyżki mąki pszennej
6 jajek
200g śmietanki kremówki 36%

(opcjonalnie) polewa:
ok. 1/4 puszki masy kajmakowej (ja wykorzystuję to, co zostaje w puszce, po dodaniu 380g kajmaku do masy serowej)

Przepis

Uwaga! Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową, w związku z czym wyciągamy je co najmniej 2 godziny przed planowanym pieczeniem z lodówki.

1. TWARÓG
Twaróg mielimy w maszynce trzykrotnie.
2. TORTOWNICA
Przygotowujemy tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 24cm. Masłem smarujemy dno i boki, dno wykładamy papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz. Zapinamy obręcz, nadmiar papieru obcinamy.
3. SPÓD
Masło roztapiamy na małym ogniu i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. W tym czasie rozdrabniamy herbatniki na piasek. Można zrobić to na dwa sposoby: wrzucić ciastka do miski i rozdrobnić blenderem, lub wrzucić do grubego woreczka i utłuc wałkiem (przy okazji można upuścić trochę emocji). Do pokruszonych ciastek dodajemy stopione masło i mieszamy wszystko razem, aby powstał mokry piasek. Masę ciasteczkową wsypujemy na dno tortownicy, wyrównujemy, dociskamy dłonią, aby powstał zwarty spód i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
4. MASA SEROWA
W tym momencie ustawiamy piekarnik na 175 stopni (grzałka góra-dół).
Do wieeelkiej michy wrzucamy zmielony wcześniej ser. Dodajemy masę kajmakową i miksujemy mikserem na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy i mąkę, ponownie miksujemy. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia się składników, cały czas na małych obrotach. (W przypadku sernika „nadgorliwość gorsza od faszyzmu” – im dłużej i bardziej zaciekle miksujemy, tym bardziej napowietrzamy sernik, który z związku z tym będzie rósł w piekarniku, jak szalony, a następnie opadnie i popęka. Podkreślam zatem – wszystkie składniki miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia). Na koniec dodajemy śmietankę i delikatnie mieszamy już nie mikserem, a łyżką. Masa serowa jest już gotowa.
5. PIECZENIE
Tortownicę z przygotowanym wcześniej spodem ciasteczkowym wyjmujemy z lodówki. Masę serową przelewamy na spód i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 175 stopni, a następnie zmniejszamy temperaturę do 125 stopni i pieczemy przez kolejne 105 minut. Tak, wiem… to strasznie długo, ale nie maltretujemy sernika w trakcie, nie zaglądamy, nie otwieramy drzwiczek, nie dziubiemy itp. Ustawiamy przypominajkę i zajmujemy się sobą.
6. STUDZENIE
Po upieczeniu wyłączamy grzałkę i zostawiamy sernik jeszcze na 10 minut w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie stopniowo uchylamy drzwiczki i studzimy sernik w takiej jamie przez ok 1 – 1,5 godziny. Następnie wyjmujemy i całkowicie studzimy w temperaturze pokojowej. Warto pomęczyć się z tymi procesami studzenia – dzięki temu sernik będzie prosty jak stół! Gdy sernik będzie już chłodny, obkrajamy nożem przy brzegu tortownicy, zdejmujemy obręcz, wyjadamy z niej resztki przyklejonego ciasta i wstawiamy sernik do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
7. WYKOŃCZENIE I POLEWA
Następnego dnia sernik dumnie wyjmujemy z lodówki, usuwamy dno tortownicy i papier (wbrew pozorom odchodzi pięknie) i przekładamy na paterę. Sposobów na dekorację jest nieskończenie wiele… Można posypać sernik cukrem pudrem, zrobić polewę czekoladową lub tuż przed podaniem udekorować kleksem bitej śmietany. Ja swojego czizkejka posmarowałam pozostałym po przygotowaniu masy serowej kajmakiem. Sernik wyglądał pięknie, a kajmak wcale nie zasłodził całości.
Pamiętajmy, że sernik wyjmujemy z lodówki na godzinę przed podaniem i kroimy ostrym nożem, maczanym we wrzątku i wycieranym do sucha ściereczką. Dzięki temu sernik zachowa piękny, robiący wrażenie profil.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s