Sernik chałwowo-sezamowy, czyli arabsko-amerykańska fuzja

026 sernik chałwowy na sezamowym spodzie 16 ok kopia

Składniki:

spód:
1 szklanka mąki pszennej
¼ szklanki cukru
150g zimnego masła
70g sezamu

masa serowa:
1kg tłustego twarogu
100g cukru
1 łyżka cukru waniliowego (lub wanilinowego)
2 łyżki budyniu waniliowego
5 jajek

polewa:
200g dowolnej chałwy (np. waniliowej; chałwa nie powinna mieć większych kawałków orzechów oraz czekolady, powinna mieć gładką jednolitą strukturę)
150ml śmietany kremówki

Przepis

1. TORTOWNICA
Przygotowujemy tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 24cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia.
2. SPÓD
Sezam wsypujemy na suchą patelnię i prażymy do lekkiego zbrązowienia, a następnie studzimy. Zimne masło kroimy w kostkę i wrzucamy do miski, dodajemy mąkę, sezam oraz cukier i wyrabiamy szybko kruche ciasto. Wylepiamy nim dno tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut – ciasto ma się delikatnie zbrązowić. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
3. MASA SEROWA
Uwaga! Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową, w związku z czym wyciągamy je co najmniej 2 godziny przed planowanym pieczeniem z lodówki.
Twaróg mielimy w maszynce trzykrotnie.
Po zmieleniu ustawiamy piekarnik na 180 stopni (grzałka góra-dół).
Do wieeelkiej michy wrzucamy ser. Dodajemy cukier wraz z cukrem waniliowym i miksujemy mikserem na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia się składników, cały czas na małych obrotach. (W przypadku sernika „nadgorliwość gorsza od faszyzmu” – im dłużej i bardziej zaciekle miksujemy, tym bardziej napowietrzamy sernik, który z związku z tym będzie rósł w piekarniku, jak szalony, a następnie opadnie i popęka. Podkreślam zatem – wszystkie składniki miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia). Następnie dodajemy 2 łyżki budyniu waniliowego i znów krótko miksujemy. Masa serowa jest już gotowa.
4. PIECZENIE
Masę serową przelewamy na spód i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Nie maltretujemy sernika w trakcie, nie zaglądamy, nie otwieramy drzwiczek, nie dziubiemy itp. Ustawiamy przypominajkę i zajmujemy się sobą.
5. STUDZENIE
Po upieczeniu wyłączamy grzałkę i zostawiamy sernik jeszcze na 15 minut w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie stopniowo uchylamy drzwiczki i studzimy sernik w takiej jamie przez ok 1 – 1,5 godziny. Następnie wyjmujemy i całkowicie studzimy w temperaturze pokojowej. Warto pomęczyć się z tymi procesami studzenia – dzięki temu sernik będzie prosty jak stół!
6. POLEWA CHAŁWOWA
Do rondelka wlewamy śmietanę kremówkę, lekko podgrzewamy, a następnie dodajemy do niej 100g pokruszonej chałwy. Całość podgrzewamy jeszcze przez chwilę, aż cała chałwa się rozpuści i powstanie jednolita polewa. Zdejmujemy z palnika i studzimy. Ostudzoną polewą pokrywamy wierzch sernika, a pozostały kawałek chałwy łamiemy lub kroimy i wtykamy w polewę, tworząc dekorację na wierzchu… lub po prostu kruszymy chałwę i posypujemy nią sernik, tak, jak zrobiłam to ja.
Gdy sernik będzie już chłodny, wstawiamy go do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia sernik dumnie wyjmujemy z lodówki, obkrajamy nożem, usuwamy obręcz i dno tortownicy oraz papier (wbrew pozorom odchodzi pięknie), a następnie przekładamy na paterę.
Pamiętajmy, że sernik wyjmujemy z lodówki na godzinę przed podaniem i kroimy ostrym nożem, maczanym we wrzątku i wycieranym do sucha ściereczką. Dzięki temu sernik zachowa piękny, robiący wrażenie profil.

026 sernik chałwowy na sezamowym spodzie 02 ok kopia

026 sernik chałwowy na sezamowym spodzie 06 ok kopia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s