Muffiny waniliowe z kremem mascarpone

Popełnione w ramach przedszkolnej imprezy dla niewielkiego człowieka imieniem Mikołaj (stąd te sówki i lentilki). Z relacji pani przedszkolanki wynika, że chłopcy się o nie tłukli, a w tym czasie dziewczynki, korzystając z okazji, skrzętnie je rozkradały. P.S. Sama jedną ukradłam… i nie żałuję, bo była pycha!

028 muffiny waniliowe 01

Składniki (na ok. 12 sztuk):

muffiny:
2 szklanki mąki
½ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
100g masła lub ½ szklanki oleju
1 szklanka letniego mleka
1 jajko

krem:
500g śmietanki 36%
250g sera mascarpone
2 – 6 łyżki cukru pudru (wedle upodobań; ja zawsze do tej ilości kremu dodaję 4 łyżki cukru, krem nie jest przesłodzony, ani mdły)

Przepis

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier wanilinowy lub cukier z wanilią i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy.
3. Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Wraz z mlekiem wlewamy do drugiej miski. Wbijamy jajko, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.
4. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
5. Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Możemy zrobić test „suchego patyczka” – jeśli patyczek wbity w muffinkę nie będzie oblepiony surowym ciastem, znak to, że muffiny są upieczone.

Muffiny gotowe i na tym możemy nasze pichcenie zakończyć. Świetnie smakują bez żadnych dodatków, ponieważ są wilgotne, puszyste i aromatyczne. Możemy także przygotować krem na bazie serka mascarpone, który doskonale się z nimi komponuje.

6. Śmietanka i mascarpone muszą być schłodzone. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietanki dodajemy partiami mascarpone i ubijamy krótko do połączenia na gładki jednolity krem.
7. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na schłodzone muffiny. Możemy również rozsmarować lub nałożyć krem na wierzch łyżką. Ja zwieńczyłam swoje muffiny kolorowymi lentilkami i papierowymi sówkami, ponieważ przeznaczone były dla dzieci. Równie dobrze można ozdobić je kawałkiem czekolady lub orzechem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s