Mleczne ciasteczka

Babcia mówiła/krzyczała za każdym razem, kiedy w moim mniemaniu po kryjomu wyjadałam surowe ciasto: „Nie wolno! Będzie cię brzuch bolał!”. Brzuch nigdy nie bolał, a surowe ciasto wcinam do dziś. To jest szczególne – delikatne, maślane, mleczne. Przyznać jednak muszę, że tego ciasta nigdy nie wyjadam… ciasteczka po upieczeniu są tak pyszne, że wolę go nie marnować i poczekać. Babcia byłaby kontenta.

(Przepis znalazłam na cudownym blogu pani Świątkowskiej i nie zmieniłabym w nim absolutnie niczego!)

026 ciasteczka mleczne 03 kopia

Składniki:

2 szklanki mąki

½ szklanki mleka w proszku

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ szklanki cukru pudru

150g miękkiego masła

2 jajka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

125g białej czekolady

Przepis

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Standardową blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Białą czekoladę siekamy na mniejsze kawałki. Do miski wsypujemy mąkę, mleko w proszku oraz proszek do pieczenia i mieszamy dokładnie.
  3. Masło ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę na najmniejszych obrotach miksera (około 8-10 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując do połączenia jajek z masą maślaną, a na końcu wmiksowujemy ekstrakt waniliowy. Teraz do masy wmieszać musimy wymieszane uprzednio składniki suche. Możemy zrobić to za pomocą miksera lub drewnianej łyżki. (Ja w tym momencie odkładam mikser i przechodzę na tryb ręczny – najpierw wstępnie łączę składniki łyżką, a kolejno ugniatam je dłońmi. Ciasto na tym etapie jest już bardzo gęste, więc ten sposób jest zdecydowanie najwygodniejszy i najskuteczniejszy). Na końcu wrzucamy do ciasta posiekaną czekoladę i mieszamy lub ugniatamy, aby w miarę równomiernie rozprowadzić ją w cieście. Ciasteczkowa masa jest już gotowa!
  4. Teraz należy uformować ciasteczka. Z gotowego ciasta odrywamy niewielkie kawałki i tworzymy w dłoniach kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blasze, pamiętając o tym, aby zachować odległości pomiędzy poszczególnymi ciasteczkami, gdyż pod wpływem temperatury pięknie nam urosną. Na standardowej blasze zmieści nam się 16 ciasteczek (cztery sztuki w czterech rzędach). Tak przygotowane ciasteczka delikatnie spłaszczamy dłonią, a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10 minut. Powinny urosnąć, zarumienić się i delikatnie popękać na górze.
  5. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy ciasteczka w spokoju na blasze przez kilka minut, aby odrobinę stwardniały, gdyż zaraz po upieczeniu są delikatne i kruche. Gdy już odetchną, przekładamy je na kratkę i studzimy całkowicie.

… lub wcinamy na ciepło ze szklanką zimnego mleka!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s