Ciasteczka owsiane

021 ciasteczka zbożowe 01

Składniki:

100g mąki
1 szklanka płatków owsianych lub musli
1 niecała szklanka wiórków kokosowych
2 łyżki cukru pudru
100g masła lub margaryny
1 łyżka płynnego miodu
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Przepis

  1. Płatki owsiane lub musli, wiórki kokosowe, cukier puder oraz mąkę wsypać do miski i wszystko dokładnie wymieszać.
  2. Masło lub margarynę roztopić w rondelku na niewielkim ogniu, po czym dodać miód. Wymieszać razem. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej wody i dodać do rondelka z masłem i miodem, a następnie wlać całość do miski ze składnikami suchymi i wymieszać.
  3. Z owsianej macy lepić kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i wykładać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując odstępy między ciasteczkami. Piec w temperaturze 180 stopni przez 8-10 minut. Po wyjęciu ciasteczka są miękkie, należy zostawić je na blaszce na kilka minut, a następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s