Chlebek z otrębami

022 chlebek z otrębami 02

Składniki:

500g mąki
½ szklanki ziaren słonecznika
½ szklanki ziaren dyni
½ szklanki siemienia lnianego
1 szklanka otrąb pszennych
1 szklanka otrąb owsianych
50g drożdży
7g soli
7g cukru

Przepis

  1. ROZCZYN
    Drożdże mieszamy z cukrem, 2 łyżkami wody oraz 1 łyżką mąki. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na około 45 minut..
  2. CIASTO
    Resztę składników (pozostałą mąkę, ziarna, otręby i siemię lniane oraz sól) łączymy z połową litra letniej wody. Mieszamy i dodajemy wyrośnięte drożdże. Znów wszystko delikatnie dłońmi łączymy. Ciasto będzie dość rzadkie, ale nie przejmujemy się tym. Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (ja z podanej ilości piekę dwa chlebki w dwóch oddzielnych keksówkach, ale to czysto osobista preferencja – chlebki są wtedy niższe, bardziej zwarte, świetnie się kroją). Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45-60 minut, znów w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką.
  3. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s