Tarta waniliowa z jabłkami

Składniki:

ciasto:
1 i ½ szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
3 łyżki cukru
8 łyżek margaryny

nadzienie:
500ml śmietany kremówki
¾ szklanki cukru
1 łyżka margaryny
1 opakowanie budyniu waniliowego
500g jabłek
100g rodzynek
4 łyżki rumu

Przepis

1. KRUCHE CIASTO:
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej na stolnicę. Dodaj jajko, cukier i zimną margarynę, posiekaną w kostkę. Rozetrzyj to paluchami lub posiekaj nożem, aż powstanie taka swego rodzaju kruszonka. Teraz należy szybko zagnieść, nie musi być idealnie! Ciasto kruche nie przepada za pieszczotami – chodzi o to, żeby je szybko zagnieść, nie napowietrzać i nie ocieplać, bo wtedy nie będzie dostatecznie kruche. Z ciasta zrób kulę, rozpłaszcz ją odrobinę, zawiń w folię spożywczą i do lodówy na 30 minut. W międzyczasie możesz wysmarować formę do pieczenia tarty margaryną.
Po tym czasie wyjmij, rozwałkuj na papierze do pieczenia (żeby nie używać więcej mąki, a inaczej ciasto będzie się przyklejać do blatu) na grubość ok. 3mm. (Możesz względnie po prostu wylepić ciastem formę używając dłoni). A jeśli wałkujesz już na tym papierze, to dobrze jest też owinąć wałek folią… Pokuś się i rób takie rzeczy, bo one oszczędzają w gruncie rzeczy czas, a ciasto jest bardziej równe. Jak już rozwałkujesz, przenieś na formę (ja chwytam za papier do pieczenia, przenoszę nad formę i odwracam, możesz też nawinąć ciasto na wałek i rozłożyć na formie, ale to jest trochę trudniejsze). Rozłóż ładnie ciacho na formie – na dnie i bokach. Spód podziurkuj widelcem GĘSTO i wstaw do lodówki na kolejne 30 minut. Wtedy będzie naprawdę super-kruche i pyszne.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ciasto przykryj papierem do pieczenia (tym, na którym je rozwałkowywał(a)eś, żeby było ekologicznie, bo po co marnować) i obciąż (ryżem, fasolą, grochem… no chyba, że masz ceramiczne kulki do pieczenia). Robi się to po to, żeby ciasto nie wstało podczas pieczenia. Wrzuć do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmij tartę, wyciągnij papier z obciążeniem i piecz jeszcze chwilkę (ok 10-12 minut), aż się ładnie zarumieni. Pilnuj i kontroluj, bo w tym momencie możesz wszystko popsuć. Wyciągnij z piekarnika i wystudź całkowicie w formie.

016 tarta waniliowa z jabłkami 01 kopia

2. NADZIENIE:
Rodzynki zalej rumem i odstaw do napęcznienia.
Jabłka obierz i pokrój na kawałki (u mnie to półksiężyce).
Budyń wymieszaj z połową szklanki zimnej śmietanki. Resztę kremówki zagotuj w rondelku z cukrem i łyżką margaryny. Wlej budyń rozprowadzony w śmietanie i ponownie zagotuj, często mieszając.

016 tarta waniliowa z jabłkami 02 kopia

3. SKŁADAMY TARTĘ DO KUPY:
Na podpieczony spód wyłóż jabłka, posyp je rodzynkami, a całość przykryj śmietanowym budyniem. Tartę piecz jeszcze ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.

016 tarta waniliowa z jabłkami 03 kopia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s