Proste ciacho dyniowe

020 puree dyniowe 01 kopia2

Składniki:

250g dyni
150g mąki
150g cukru pudru
100g masła
2 jaka
1 i ½ łyżeczki przyprawy do piernika (możemy dodać tylko 1 łyżeczkę, jeśli nie przepadamy za korzennym aromatem w wypiekach)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
garść rodzynek
garść orzechów włoskich

Przepis

1. Dynię obieramy, oczyszczamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Masło roztapiany w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.
3. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy razem z cukrem, przyprawą korzenną, proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Dodajemy rodzynki i grubo posiekane orzechy.
4. Jajka ubijamy, stopniowo wlewając przestudzone masło. Następnie łączymy z suchymi składnikami. Ja nigdy nie używam do tego miksera. Ciasto (podobnie, jak na muffiny) mieszam do połączenia składników drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy dynię i znów łączymy z resztą ciasta.
5. Gotowe ciasto przekładamy do klasycznej formy keksowej (natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia) i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia możemy przeprowadzić tzw. test „suchego patyczka”. Jeśli ciasto jest upieczone, wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na 15-20 minut w formie. Następnie przekładamy na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s