Klasyczny jasny biszkopt

Doskonały przepis na biszkopt, który pięknie pachnie, nie opada, łatwo daje się przekrajać i porcjować, a nadto stanowić może bazę właściwie dla każdego rodzaju tortu czy przekładańca. Z podanej przeze mnie ilości upichcimy 2 biszkopty w tortownicach lub 1 duży biszkopt w klasycznej dużej blaszcze do pieczenia.

Składniki:

8 jajek
375g mąki pszennej tortowej
125g mąki ziemniaczanej
400g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przepis

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dwie tortownice lub jedną dużą, prostokątną formę wykładamy starannie papierem do pieczenia.

Mąki przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek. Do dużej miski wlewamy białka, dosypujemy cukier i ubijamy całość na sztywną, błyszczącą pianę. Następnie, wciąż ubijając na niewielkich obrotach miksera, dodajemy po jednym żółtku i łączymy w jednolitą puszystą masę. Odkładamy mikser i łapiemy w dłoń drewnianą łychę lub silikonową szpatułę. Do masy jajecznej wsypujemy wymieszane uprzednio składniki suche i mieszamy delikatnie, aby połączyć mąki z masą, lecz nie zniszczyć przy tym zbyt wielu pęcherzyków powietrza. Im bardziej ciasto napowietrzone, tym biszkopt delikatniejszy i bardziej puszysty.

Gdy masa stanie się jednolita, przekładamy ją do przygotowanych form i wyrównujemy wierzch. Formy wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 35 minut.

012 śmietanowiec 01 kopia

Po 30 minutach pieczenia zaczynamy naszego biszkoptu doglądać i niuchać, jaki wydaje aromat. Pamiętajmy, że biszkopt to ciacho kapryśne… raz będzie się piekł 35 minut i będzie blady, innym razem po 30 minutach zacznie się przypalać. Już taka jego uroda. W każdym razie nie wolno nam otwierać drzwiczek piekarnika! Wtedy z pewnością opadnie. Nie ma rady, należy brać go na nos i na czuja.
Kiedy widzimy, że biszkopt jest już pięknie zarumieniony, a jego zapach zaczyna pobudzać ślinianki, uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i w tym momencie możemy wbić w niego patyczek lub wykałaczkę. Jeśli jest suchy, wyłączamy piekarnik, zostawiamy uchylone drzwiczki i zostawiamy biszkopt w spokoju przez 3-5 minut. Następnie wyjmujemy i studzimy całkowicie w formie. … Serio! Zostawiamy go w spokoju na godzinę. Nie łazimy do niego, nie dziubiemy go, nie macamy, nie próbujemy wyciągnąć, żeby zobaczyć spód. Znajdujemy sobie inne zajęcie!

012 śmietanowiec 03 kopia

Po całkowitym wystygnięciu możemy kroić go wzdłuż na dwa-trzy płaty i przekładać dowolnymi kremami, owocami lub przetworami.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s