Proste ciacho kakaowe z jabłkami

011 murzynek z jabłkami 02 kopia

Składniki:

8-10 średnich jabłek
1 i ½ szklanki cukru
½ szklanki oleju
3 szklanki mąki
5 jajek
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Przepis

1. Jabłka umyć, obrać i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kostkę (nie zanadto drobną – kawałki jabłek powinny być wyczuwalne w cieście). Wrzucić do dużej miski lub garnka, zasypać cukrem i polać olejem, po czym całość dokładnie wymieszać. Odstawić jabłka na 2 godziny w ciepłe miejsce, żeby puściły sok.
2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, a następnie delikatnie połączyć z żółtkami. W misce wymieszać dokładnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Tak przygotowane suche składniki wmieszać delikatnie do jajek, a następnie całość połączyć z jabłkami – mieszać delikatnie drewnianą łyżką.
3. Klasyczną – dużą, prostokątną blachę o wymiarach 21×33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, po czym wylać na nią ciasto, wygładzając wierzch łyżką lub szerokim nożem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec ok. 50 minut.
4. Gotowe ciacho wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Można oprószyć cukrem pudrem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s