Muffiny marchewkowe

055 babka marchewkowa i marchewkowe muffiny 08 ok kopia

Proste, aromatyczne muffiny… robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, żeby sobie zeżreć coś słodkiego, a wiem, że nie powinnam. Myślę sobie wtedy… marchewka przecie zdrowa i niekaloryczna!

Składniki (na ok. 15 sztuk):

1 i ½ szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
2 szklanki startej (na małych oczkach tarki) marchewki
¾ szklanki oleju
3 jajka

Przepis

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
    Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
  2. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cynamon. Wszystko razem mieszamy.
  3. Jajka ucieramy z cukrem i olejem. Gdy składniki ładnie się połączą, dodajemy startą marchewkę i mieszamy drewnianą łyżką – tak, by masa oblepiła całą marchewkę.
  4. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
  5. Ciasto wykładamy łyżką do 2/3 wysokości papilotek. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Możemy zrobić test „suchego patyczka” – jeśli patyczek wbity w muffinkę nie będzie oblepiony surowym ciastem, znak to, że muffiny są upieczone. Gotowe muffiny zostawiamy w formie na kilka minut, a następnie przekładamy na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s